slapen

Gezond slapen is van groot belang voor iedereen. Niet alleen voor onze gezondheid maar ook om ons weer nieuwe energie te geven. We worden er alert en kunnen de dag met nieuwe kracht beginnen. Maar wat is gezond slapen precies? In dit artikel gaan we dieper in op wat gezond slapen nu eigenlijk inhoud en hoe we dit het beste kunnen bereiken.
Gezond slapen, wat is dat?

1. Wat is een gezonde slaaphygiëne?

Gezonde slaaphygiëne betekent dat je zorg draagt dat je een goed slaappatroon hebt, waardoor je voldoende energie hebt gedurende de dag. Een goed slaappatroon bestaat uit:

 • Je sliep een goede nachtrust: 5 tot 6 uur per nacht
 • Slapen op een regelmatig tijdstip: ‘s avonds rond 21.00 uur
 • Slaap geen lange middagdutjes of lange dutjes in het weekend.

Slaap is van levensbelang voor ieder mens. Mensen die niet voldoende slapen, hebben minder energie, kunnen zich moeilijk concentreren en krijgen stemmingswisselingen. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 25% van de studenten in Nederland te weinig slaapt. Daarom is het belangrijk om goed te slapen om gezond te blijven.

Hoe kun je een gezonde slaaphygiëne ontwikkelen? Om goed te slapen kun je het volgende doen:

 • Gebruik je bed alleen voor slapen. Je bed is gemaakt om in te slapen, niet om TV te kijken. Maak dus een bewuste keuze om alleen in bed te slapen.
 • Plan genoeg tijd om te slapen. Als je moe bent moet je je bed opzoeken. Zo voorkom je dat je impulsieve en stressvolle beslissingen neemt.
 • Verander je omgeving. Probeer om je slaapkamer zo comfortabel mogelijk te maken, dat betekent dat je je kamer moet afkoelen, geen lawaai en een comfortabel matras.

Door naar bovengenoemde tips te luisteren zal je een gezonde slaaphygiëne ontwikkelen waardoor je energie waarmee je de dag mee door kan komen zal toenemen.

2. Waarom is gezond slapen belangrijk?

Gezond slapen is noodzakelijk voor een goede mentale en fysieke gezondheid. Wanneer je regelmatig genoeg slaapt, voel je je energieker, verbeter je je concentratie en totale vermogen om te onthouden en geef je een boost aan je immuunsysteem.

Gezond slapen is ook belangrijk om je gewicht te reguleren. Er is bewijs dat wanneer je weinig slaapt je het risico loopt op het ontwikkelen van obesitas. Dit komt omdat te weinig slaap de stofwisseling verstoort van het bereiken van je energieniveau en uithoudingsvermogen.

Altijd voldoende slapen is dus helaas niet alleen belangrijk voor je gemoedstoestand, maar ook voor het bereiken van een gezond gewicht. Hier volgen enkele voordelen van een goed slaapritme:

 • Vermindert het risico op depressie, zoals voorkomen dat je steeds moe bent of ongelukkig bent
 • Verbeterde productiviteit, als je voldoende slaapt voel je je energier en ben je beter in staat om better taken uit te voeren
 • Verbeterde spijsvertering, een goede nachtrust kan helpen je spijsvertering te verbeteren en houdt ook je hormoonhuishouding in balans

3. Hoe bereik je een gezond slaapritme?

Het vaststellen van een gezond slaapritme is van essentieel belang voor het behouden van je mentale en fysieke welzijn. Om een gezond slaapritme te bereiken, is het belangrijk om te begrijpen wat slaaproutine betekent, evenals enkele kenmerken van een gezond en productief slaapritme.

Consistentie

 • Maak een slaapschema voor minstens 7 uur slaap per nacht en volg dat
 • Zorg ervoor dat je elke nacht en dag op het zelfde tijdstip naar bed en opstaat

Slapen

 • Neem genoeg tijd die je nodig hebt om los te laten en in slaap te vallen
 • Vermijd het gebruik van digitale apparaten op minstens een uur voor het slapen gaan
 • Zorg ervoor dat je een rustige en comfortabele omgeving hebt als je gaat slapen

Onthouden

 • Gebruik ontspanningstechnieken zoals yoga, meditatie of ademhalingsoefeningen om je lichaam en geest te ontspannen
 • Eet gezond en gebruik niet teveel cafeïne, alcohol of nicotine voordat je gaat slapen
 • Regelmatige beweging kan helpen om je energielevel hoog te houden en je slaapcyclus te regelen

4. Wat moet je doen om een gezond slaappatroon te creëren?

Één van de belangrijkste activiteiten die we doen, is slapen. Het zorgt ervoor dat we energie hebben om de dag door te komen, de hersenen verwerken gegevens en het houdt ons fysiek en mentaal gezond. Daarom is het belangrijk om een gezond en goed slaappatroon te creëren. Hier zijn enkele tips om je hierbij te helpen:

 • Stel een bedtijd vast en blijf hierbij: probeer iedere dag ongeveer op hetzelfde tijdstip in slaap te vallen. Kies een bedtijd die jouw dagelijkse verplichtingen aankan.
 • Zorg voor een donkere, koele en comfortabele slaapkamer: dit helpt om je lichaam optimaal te laten rusten en het is essentieel voor diepe slaap.
 • Eet vóór het slapengaan geen grote maaltijden en minder koffie en alcohol: het nemen van voedsel, dranken of medicijnen vóór het slapen kan het slaappatroon verstoren.
 • Plan voor de slaap factor: zorg ervoor dat je genoeg tijd hebt om in slaap te vallen voordat je ‘s ochtends je normale verplichtingen weer moet aangaan.
 • Probeer je brein in een rustige staat te brengen: hieronder vallen dingen als meditatie, ontspanning of yoga.

Naast deze tips is het ook belangrijk om voldoende beweging te doen tijdens de dag. Activiteiten zoals sporten en wandelen kunnen de kwaliteit van je slaap positief beïnvloeden. Het allerbelangrijkste is om onderbroken slaap te vermijden, wanneer je elke nacht zeven tot acht uur slaapt, zal je slaappatroon zich sterk verbeteren.

Deze tips kunnen je helpen bij het creëren van een gezond slaappatroon, wat op zijn beurt zal helpen met het verbeteren van je dagelijkse energie. Zo blijf je gezond en voel je je beter, zowel lichamelijk als geestelijk.

5. Waarom is slaapbeloning een slecht idee?

Slaapbeloning is een idee dat leerlingen of kinderen die goed geslapen hebben een beloning krijgen als ze naar bed gaan. Alhoewel deze praktijk soms wordt toegepast, is het geen goed idee om hier een standaard van te maken.

Leerlingen in verkeerde gedragslijnen leiden. In plaats van dat kinderen menselijke behoeften aan krijgen, omarmen ze het idee dat er een beloning moeten zijn om goede keuzes te maken. Dit kan leiden tot een situatie waarin ze alleen resultaat willen boeken voor de beloning, in plaats van omdat het de juiste keuze is.

Leerlingen verliezen hun intrinsieke motivatie. In plaats van hard te werken voor hun studie, resultaten of welke andere taak dan ook, zullen ze misschien alleen zo hard werken voor de beloning. Bovendien kan de beloning de leerlingen afleiden van het motiveren om de juiste keuzes te maken.

 • Onderbouwing van het idee afnemen
 • Verlies van motivatie
 • Verstoring van adequate gedragslijnen

Slaapbeloning heeft gevolgen op lange termijn. Kinderen die hiermee opgroeien, zullen later misschien niet meer weten waarom het aangewezen is om vroeg naar bed te gaan, omdat het mythe geworden is – dat een late bedtijd ervoor zorgt dat ze beloont worden.

Daaruit is gebleken dat gezond slapen de toets der kritiek kan doorstaan. Dit betekent dat gezond slapen zowel een goede rust en ontspanning als ook voldoende opgebouwde energie in uw lichaam brengt. Probeer de aanbevolen 8 uur slaap te halen en let op een gezond voedingspatroon. Hierdoor zal uw lichaam de energie krijgen die het nodig heeft om iedere dag jouw beste leven te leiden.

5/5 - (1 stemmen)

Door admin