vitamine c waar dat veel in zit

Vitamine C, bekend om zijn cruciale rol in het immuunsysteem en als antioxidant, is essentieel voor de gezondheid van de huid, het kraakbeen, de tanden, het bot en de bloedvaten. Het is ook van belang voor de genezing van wonden en de absorptie van ijzer. Een tekort kan leiden tot scheurbuik, een aandoening gekenmerkt door bloedend tandvlees, zwakte en blauwe plekken. Dit artikel belicht voedingsmiddelen die een hoge concentratie vitamine C bevatten om een voedzaam en gebalanceerd dieet te ondersteunen.

Groenten rijk aan vitamine C

groenten met veel vitamine c

Groenten zijn belangrijke bronnen van vitamine C. Hier volgt een lijst van groenten die bijzonder rijk zijn aan deze vitamine:

Groente Vitamine C (mg per 100g)
Gele paprika 183
Rode paprika 160
Groene paprika 80
Boerenkool 120
Peterselie 133
Broccoli 89
Brusselse spruiten 85
Bloemkool 48

Fruit rijk aan vitamine C

fruit met veel vitamine c

Fruit vormt een andere essentiële bron van vitamine C, met name citrusvruchten staan bekend om hun hoge gehalte.

Fruit Vitamine C (mg per 100g)
Sinaasappels 53
Kiwi’s 93
Aardbeien 59
Guava 228
Papaja 60

Dierlijke bronnen van vitamine C

Hoewel vitamine C voornamelijk in plantaardig voedsel wordt gevonden, bevatten sommige dierlijke producten kleine hoeveelheden. Lever is een voorbeeld, maar de hoeveelheid is significant lager in vergelijking met plantaardige bronnen.

Dierlijke bron Vitamine C (mg per 100g)
Lever (rund) 1.3
Lever (kip) 0.9
Lever (varken) 0.9
Melk (vers) 2

Zuivelproducten en vitamine C

Zuivelproducten bevatten over het algemeen geen hoge hoeveelheden vitamine C. Het is daarom belangrijk om een dieet rijk aan fruit en groenten te handhaven om aan de dagelijkse behoefte van vitamine C te voldoen.

Zuivelproduct Vitamine C (mg per 100g)
Volle melk 1
Karnemelk 2
Yoghurt, naturel 1
Kaas (hard, type Gouda) 0

Granen en vitamine C

Net als zuivelproducten zijn granen geen significante bronnen van vitamine C. Verrijkte granen kunnen echter een bijdrage leveren aan de dagelijkse inname van vitamine C, hoewel het essentieel blijft om voldoende groenten en fruit te consumeren voor een optimale voorziening.

Het belang van een gebalanceerde inname van vitamine C

gebalanceerde vitamine c inname voeding

Een adequate inname van vitamine C is cruciaal voor een goede gezondheid. Te veel vitamine C kan echter leiden tot bijwerkingen zoals maagklachten en diarree. Het is daarom belangrijk om de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid niet te overschrijden, vooral wanneer men supplementen overweegt.

Symptomen van een vitamine C-tekort

symptomen vitamine c tekort

Een tekort aan vitamine C, ook bekend als ascorbinezuur, kan diverse symptomen en gezondheidsproblemen veroorzaken die variëren van mild tot ernstig. Vitamine C speelt een cruciale rol in verschillende lichaamsfuncties, waaronder de productie van collageen, een belangrijk eiwit voor de gezondheid van huid, tandvlees, bloedvaten, botten en tanden. Daarnaast is vitamine C essentieel voor de genezing van wonden, de absorptie van ijzer uit plantaardige bronnen en fungeert het als een krachtige antioxidant die de cellen beschermt tegen schade door vrije radicalen.

De initiële symptomen van een vitamine C-tekort kunnen relatief mild zijn en omvatten vermoeidheid en malaise, een algemeen gevoel van zwakte en onwel zijn. Naarmate het tekort voortschrijdt, kunnen meer specifieke en ernstige symptomen optreden, zoals:

 • Spier- en gewrichtspijn: Een gebrek aan vitamine C kan leiden tot spierzwakte en pijnlijke gewrichten en spieren, wat dagelijkse activiteiten kan belemmeren.
 • Bloedend tandvlees en loszittende tanden: Vitamine C is cruciaal voor de gezondheid van het tandvlees. Een tekort kan leiden tot bloedend tandvlees en op de lange termijn tot tandverlies.
 • Droge en schilferige huid: Vitamine C speelt een rol in de productie van collageen, wat belangrijk is voor een gezonde, elastische huid. Een tekort kan resulteren in een droge, beschadigde huid.
 • Neusbloedingen: Frequente neusbloedingen kunnen een indicatie zijn van de verminderde gezondheid van de bloedvaten in de neus, wat verband houdt met een tekort aan vitamine C.
 • Verzwakt immuunsysteem: Vitamine C is belangrijk voor een goed functionerend immuunsysteem. Een tekort kan leiden tot een verminderde weerstand tegen infecties.
 • IJzertekort en anemie: Vitamine C bevordert de opname van ijzer. Een tekort kan daarom bijdragen aan anemie, gekenmerkt door vermoeidheid en bleekheid.

In zeer ernstige gevallen kan een langdurig en ernstig tekort aan vitamine C leiden tot scheurbuik. Dit is een zeldzame maar potentieel levensbedreigende aandoening, gekenmerkt door zwelling en bloeding van tandvlees, ernstige pijn en zwelling van gewrichten, en onderhuidse bloedingen.

Het is van cruciaal belang om bij het vermoeden van een vitamine C-tekort medisch advies in te winnen. Een dergelijk tekort kan vaak effectief worden behandeld met voedingsaanpassingen en/of vitamine C-supplementen, onder begeleiding van een gezondheidsprofessional. Een tijdige behandeling kan de symptomen omkeren en de gezondheid herstellen.

Vitamine C en vegetarische/veganistische diëten

Vegetariërs en veganisten kunnen gemakkelijk in hun behoefte aan vitamine C voorzien door een ruime inname van groenten en fruit. Vitamine C is volop aanwezig in plantaardige voedingsmiddelen en speelt een sleutelrol in een gezond vegetarisch of veganistisch dieet.

Koken en de beschikbaarheid van vitamine C

Vitamine C is gevoelig voor hitte, licht en lucht. Tijdens het kookproces kan vitamine C deels verloren gaan. Het wordt aanbevolen om groenten en fruit rauw te consumeren of te stomen in plaats van te koken om de voedingswaarde te behouden.

Interactie tussen vitamine C en medicijnen

De interactie tussen vitamine C en medicijnen kan complex zijn, waarbij sommige medicijnen de opname van vitamine C kunnen verminderen, terwijl andere de behoefte aan deze essentiële voedingsstof kunnen verhogen. Hier zijn enkele voorbeelden van medicijnen die interacties met vitamine C kunnen hebben:

 1. Aspirine en NSAID’s (niet-steroïde ontstekingsremmers): Langdurig gebruik van aspirine en bepaalde andere pijnstillers kan de uitscheiding van vitamine C via de urine verhogen, wat potentieel de behoefte aan vitamine C verhoogt.
 2. Orale anticonceptiva (de pil): Er is enige aanwijzing dat het gebruik van orale anticonceptiva de niveaus van vitamine C in het lichaam kan verlagen, wat suggereert dat vrouwen die deze vorm van anticonceptie gebruiken, mogelijk meer vitamine C nodig hebben.
 3. Antidepressiva: Bepaalde antidepressiva, vooral die welke de serotonineniveaus beïnvloeden, kunnen invloed hebben op de vitamine C-status in het lichaam. Hoewel het mechanisme niet volledig wordt begrepen, kan de interactie de behoefte aan vitamine C veranderen.
 4. Chemotherapie en bestraling: Behandelingen voor kanker zoals chemotherapie en bestraling kunnen de oxidatieve stress in het lichaam verhogen, waardoor de behoefte aan antioxidanten zoals vitamine C toeneemt.
 5. Statines: Statines, medicijnen die worden gebruikt om het cholesterolgehalte te verlagen, kunnen potentieel de oxidatieve stress verhogen, wat de behoefte aan antioxidanten zoals vitamine C zou kunnen verhogen.
 6. Diuretica: Bepaalde diuretica, vooral thiazidediuretica gebruikt voor hoge bloeddruk, kunnen de uitscheiding van vitamine C in de urine verhogen, wat de behoefte aan vitamine C kan verhogen.

Welke feiten over vitamine C zijn nog niet bewezen?

Enkele beweringen over vitamine C die (nog) niet volledig door wetenschappelijk onderzoek zijn onderbouwd of erkend door regulerende instanties zoals de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) of de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA), omvatten:

 1. Specifieke ziektepreventie: Hoewel vitamine C bekend staat om zijn rol in het immuunsysteem en als antioxidant, zijn claims dat het specifieke ziekten zoals hartziekten of kanker kan voorkomen of genezen, nog niet ondubbelzinnig bewezen door gerandomiseerde, gecontroleerde trials.
 2. Cognitieve verbeteringen: Beweringen dat hoge doses vitamine C cognitieve achteruitgang kunnen omkeren of de hersenfunctie aanzienlijk kunnen verbeteren bij gezonde volwassenen of ouderen, missen vaak overtuigend wetenschappelijk bewijs.
 3. Stemmingsverbeteringen: Er zijn studies die suggereren dat vitamine C kan helpen bij het verbeteren van de stemming of het verminderen van symptomen van depressie. Echter, deze claims zijn vaak gebaseerd op voorlopig onderzoek en worden niet algemeen erkend door regulerende instanties voor gebruik op productetiketten.
 4. Energieboost: De bewering dat supplementen met vitamine C direct energie geven of vermoeidheid verminderen bij mensen die geen tekort hebben, is niet altijd ondersteund door overtuigend bewijs. Vitamine C is belangrijk voor een goede gezondheid, maar het effect op energieniveaus bij niet-deficiënte individuen is minder duidelijk.
5/5 - (4 stemmen)

Door admin