Voor de echt ervaren doe-het-zelver is het een mooie uitdaging: het zelf maken van een dakkapel. Toch zijn er een aantal punten waar je goed over moet nadenken en is het deels uitbesteden aan een aannemer soms geen overbodige luxe. Natuurlijk is het volledig uitbesteden voor veel mensen de juiste optie, maar merk je dit ook terug in het uiteindelijke kostenplaatje. Wij zetten de afwegingen voor je op een rijtje en helpen je de juiste keuze te maken: ga ik voor een dakkapel en zo ja, hoeveel besteed ik dan uit?
Alles over zelf een dakkapel maken op een rijtje gezet
Het zelf maken van een dakkapel vraagt om een flinke dosis kluservaring. Uiteraard is het geen onmogelijke actie en misschien zelf een mooie uitdaging. Toch vraagt het om de nodige voorbereiding. Je kunt immers niet zomaar beginnen. Van tevoren moet nagedacht worden over punten als afmetingen, materiaalkeuze en afwerking en moet je er dus goed voor gaan zitten. Voelt dit als teveel hooi op je vork? Je kunt ervoor kiezen het werk te delen met een aannemer en bijvoorbeeld de ruwbouw en het waterdicht maken van de dakkapel uit te besteden. De afwerking neem je vervolgens zelf op je.
De voordelen van uitbesteden aan een aannemer
Zie je het niet zitten om een dakkapel zelf te maken? Dan is volledig uitbesteden een verstandige optie. Niet alleen zit je een stuk minder lang in de rotzooi, ook kun je ervan op aan dat het werk grondig gedaan wordt. Bovendien wordt je een hoop voorwerk uit handen genomen en wordt je enkel gevraagd om een aantal keuzes te maken. Welke materiaalsoort kies je? Ga je voor maatwerk of prefab? Wat zijn de afmetingen van de dakkapel? De rest neemt de aannemer op zich. Het nadeel is uiteraard dat dit je een hoger kostenplaatje oplevert.
De kosten van een dakkapel
Als je overweegt om een dakkapel te laten plaatsen, is het belangrijk om te weten wat de prijzen zijn. De prijs van een dakkapel kan namelijk behoorlijk uiteenlopen, afhankelijk van verschillende factoren zoals het materiaal, de afmetingen en de gekozen afwerking. Het is daarom verstandig om een dakkapel prijslijst op te vragen bij verschillende leveranciers, zodat je een goed beeld krijgt van de kosten.
Gemiddeld liggen de prijzen van een dakkapel tussen de 4000 en 9000 euro, afhankelijk van de afmetingen zoals breedte en hoogte, en het materiaal. Een kunststof dakkapel is vaak iets duurder dan een houten variant, maar heeft wel als voordeel dat het onderhoudsvrij is. Ook het type dakkapel speelt een rol bij de prijsbepaling. Een prefab dakkapel is bijvoorbeeld goedkoper dan een op maat gemaakte dakkapel.
Bij het vergelijken van de prijzen van dakkapellen is het belangrijk om niet alleen naar de kosten te kijken, maar ook naar de kwaliteit en de garantie. Een goedkopere dakkapel kan op de lange termijn juist duurder uitpakken als deze van mindere kwaliteit blijkt te zijn en regelmatig onderhoud nodig heeft.
Al met al is het verstandig om je goed te laten informeren over de prijs van een dakkapel voordat je een keuze maakt. Door meerdere offertes aan te vragen en de verschillende opties te vergelijken, kun je uiteindelijk een weloverwogen beslissing maken en genieten van een mooie, nieuwe dakkapel op je woning.