Bewegen is goed voor je darmen

Het is algemeen bekend dat bewegen goed is voor je lichaam, maar did je ook weten dat bewegen ook goed is voor je darmen? Bewegen heeft directe effecten op de darmgezondheid en daarmee op allerlei ziektes die gerelateerd zijn aan je darmen. In dit artikel worden de voordelen en effecten van beweging op je darmen besproken.
Bewegen is goed voor je darmen

1. Wat is de relatie tussen beweging en darmen?

De relatie tussen beweging en darmen is een zeer belangrijke aangezien het belangrijk is om beide functies in evenwicht te houden om een gezonde darmgezondheid te behouden. Er zijn nu verschillende manieren waarop beweging de darmfunctie beïnvloedt.

Verhoogd spijsverteringssysteemstroom. Beweging verhoogt de bloedstroom naar de spijsverteringsorganen. Hierdoor kunnen voedingsstoffen gemakkelijker worden opgenomen en wordt de spijsvertering effectiever. Ook worden toxische stoffen die zich ophopen in het tractus digestivus gemakkelijker verwijderd.

Verbetering van de darmmotiliteit. Beweging helpt bij het vertragen of versnellen van de darmmotiliteit. Hierdoor kan de voedingsstofabsorptie aanzienlijk worden verhoogd en dit helpt bij het voorkomen van ziektes zoals diarree en constipatie. Bovendien heeft beweging ook een positieve invloed op het immuunsysteem, waardoor uw darm meer bestand is tegen infecties.

Verbetering van de microbiële balans. Beweging kan het microbioom in het spijsverteringsstelsel verbeteren. Dit helpt bij het ondersteunen van een gezonde darmen omdat het een gunstige omgeving creëert waarin de nuttige bacteriën meer kans hebben om zich te vermenigvuldigen. Het verhoogt ook het metabolisme en dit kan helpen bij het beheersen van obesitas, een van de meest voorkomende oorzaken van spijsverteringsaandoeningen.

2. Hoe je je darmen gezond kan houden door middel van beweging

Beweging kan je darmen gezond houden. Wanneer je voldoende beweegt, kunnen je darmen meer voedingsstoffen absorberen en samentrekken voor vertering in een goede en gezonde manier. Het kan ook de beweging van het spijsverteringskanaal bevorderen. Hieronder volgen enkele manieren om gezondheid te bevorderen door middel van beweging:

  • Zonaanbiddende activiteiten: wandelen, fietsen, zwemmen of dansen. Deze activiteiten kunnen je helpen meer energie te krijgen, en je versterkt de spieren rond je middel en borst.
  • Oefeningen: Krachttraining, yoga, stretching. Deze oefeningen kunnen helpen je spijsvertering te verbeteren en je darmen kunnen toegevoegde voordelen opleveren.
  • Voedingsgewoonten: Eet gezond en beperk bewerkt voedsel. Gezonde voedingsgewoonten kunnen helpen je darmen gezond te houden en ondersteunen je algemene gezondheid.

Al deze activiteiten kunnen helpen je immuunsysteem te versterken, je bloeddruk te normaliseren, de opbouw van spierweefsel te verbeteren, je metabolisme te verhogen, en je stofwisseling te verbeteren. Beweging helpt ook de regulering van de hormonale balans in je lichaam, waardoor je meer energie en een algeheel gevoel van welzijn krijgt.

Het is belangrijk om jezelf regelmatig te activeren. Veel mensen denken dat beweging alleen om te sporten draait, maar dat is niet waar. Alle activiteiten die je helpen je spierkracht te versterken, gezondere gewoontepatronen te ontwikkelen en je mentale gezondheidsfaciliteiten te verbeteren, moeten worden beschouwd als ‘beweging’.

3. Welke soorten bewegingen het meest effectief zijn

Om te weten welke bewegingen effectief zijn, is het belangrijk om te begrijpen waarvoor het lichaam bestemd is en hoe het functioneert. Het lichaam is ontworpen om te bewegen: om gewogen te dragen, zich te verplaatsen, te buigen, te strekken, enz. Bewegingen die voornamelijk gebaseerd zijn op deze vaardigheden zullen het sterkst zijn. Hier zijn een paar voorbeelden van effectieve bewegingen:

  • Krachtige bewegingen: Uithoudingsvermogen, kracht, explosiviteit en flexibiliteit zijn allemaal krachtige bewegingen die het erectiestabiliserende vermogen van het lichaam versterken.
  • Coördinatiebewegingen: Coördineren bewegingen is een goede manier om snelheid, kracht en explosiviteit te verwerven. Denk aan het uitvoeren van bewegingen in razendsnel tempo, ideaal voor circuittraining.
  • Stabiliteits- en corebewegingen: Core-oefeningen helpen je om je gefocust te houden en verbeteren je fysieke stabiliteit. Voorbeelden hiervan zijn plankoefeningen, oblique sit-ups, stability ball oefeningen, enzovoort.

Door de bovenstaande bewegingen in het hoofdbestand te verwerken kan je je fysieke fitheid en vaardigheden verbeteren. Zulke bewegingen kunnen zelfs je algehele mentale focus en conditie verbeteren!

Daarnaast is het belangrijk dat je bewegingen kiest die voor jouw lichaam geschikt zijn, afhankelijk van je leeftijd, vaardigheden en doelen. Zorg altijd dat je spieren voldoende hersteltijd krijgen om de training effectief te laten zijn.

4. Nadelen van te veel beweging voor je darmen

Naast de vele voordelen die sporten met zich meebrengt, kunnen overmatige beweging ook nadelige gevolgen hebben voor de darmen. Dit is met name het geval als het gaat om lange periodes van intensieve beweging.

Liediging van de bacteriën – Wanneer er te veel beweging wordt gedaan, kan dit leiden tot liegiging van de darmbacteriën. Het beweegpatroon verandert en dat beïnvloed de samenstelling van de darmbacteriën. Daarnaast maakt het de spijsvertering trager waardoor je klachten kan krijgen zoals buikpijn, misselijkheid en braken.

Groeihormonen vrijmaken – Reguliere uithoudingssporten kunnen leiden tot een verhoging van de N-terminaal pro-B-type natriuretisch peptide waardoor er groeihormonen vrijkomen die de zuurgraad in de maag verhogen. Ensamenstelling van de darmbacteriën verandert hierdoor wat voor klachten kan geven zoals diarree, constipatie of spasmen. Het is een goed idee om tijdens de training een maagzuurremmer te nemen als je last hebt van maagzuur.

Gewicht te snel te verliezen – Veel mensen willen hun gewicht verliezen, maar als je te veel beweegt verlies je gewicht vaak te snel wat niet gezond is. Te veel beweging kan je immuunsysteem verzwakken waardoor je meer kwetsbaar bent voor ziektes. Daarnaast kan je gedragsveranderingen ervaren zoals vermoeidheid, stemmingswisselingen en gevoelens van minderwaardigheid.

5. Tips om beweging in te passen in je dagelijks leven

Wellicht denk je dat je geen tijd hebt om meer te bewegen in je dagelijks leven. Echter is dat helemaal niet zo. Je kunt heel gemakkelijk meer beweging in je dagelijks leven passen. In dit artikel geef ik je vijf tips om meer beweging aan je dagelijks leven toe te voegen.

1. Zet de auto eens aan de kant
Voorkom dat je altijd met de auto gaat. Probeer eens verschillende activiteiten te combineren en als je maar een korte afstanden hebt, ga dan op de fiets of loop. Zo verbrand je ook nog eens kalorieen. Kies bijvoorbeeld voor fietsen naar het werk, naar vrienden of zelfs naar de winkel! Je zal versteld staan hoe makkelijk je extra beweging zo kan toevoegen.

2. Verander je huiskamer in een sportschool
Let erop hoe de inrichting van je huiskamer eruit ziet. Zie je alleen een bankje, televisie en een bijzettafel. Zorg er dan voor dat je een gezellige sportschool maakt. Gebruik de ruimte om yoga, kracht- of cardiotraining te doen. Huur bijvoorbeeld een meubelstuk zoals een step, zo kun je thuis de benodigde oefeningen doen.

3. Combineer het met je werk
Veel mensen zijn de hele dag aan het werk. Bijvoorbeeld aan een computer. Strek tijdens je werk even je armen, benen en nek uit om de bloedvaten te stimuleren. Kijk of er tijdens je lunchpauze mogelijkheden zijn om te gaan joggen. Probeer eens op kleine momenten extra beweging toe te voegen.

4. Volg een cursus
Door je aan te melden bij een sportclub of een leraar op te zoeken om je te begeleiden, kan je meer gemotiveerd worden om meer te bewegen. Bekijk bijvoorbeeld welke cursussen er op jouw afstand zijn en kijk of er een gelegenheid is waar je met meer mensen tegelijk kunt bewegen.

5. Maak er een gewoonte van
Net als dat je van jezelf steeds verwacht dat je je tanden poetst zodra je wakker bent, verwacht hetzelfde van jezelf als je aan beweging doet. Kies bepaalde dagen uit om de beweging als een routine toe te passen. Zo zal je gemotiveerd blijven om ook de volgende dagen aan beweging te blijven doen.

In samenvatting, bewegen is goed voor je darmen en veel beweging is aanbevolen voor een optimale gezondheid. Behoed dat je beweegt met een professioneel-opgeleide instructeur en neem je darmgezondheid serieus.

Rate this post

Door admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *