Word je verkouden van airco’s?

In veel publieke ruimtes en met name in kantoorgebouwen zijn airco’s een vast onderdeel. Hoogwaardige airco-systemen zorgen ervoor dat het binnenklimaat optimaal is en worden tegenwoordig als vanzelfsprekend gezien. Maar kan een airco je verkoud maken? In dit artikel kijken we naar de mogelijke gevaren die dit soort systemen kunnen hebben voor je gezondheid.
Word je verkouden van airco’s?

1. Wat is de relatie tussen airco’s en verkoudheid?

Airco’s worden veel gebruikt om de temperatuur in een kamer of gebouw te regelen. Maar het kan ook invloed hebben op de gezondheid. Zo kan het verkoudheid veroorzaken doordat het de luchtvochtigheid kan verlagen en de lucht droog maken. Hieronder zullen we de relatie tussen airco’s en verkoudheid verder uitleggen.

 • Luchtvochtigheid – Airco’s verminderen de luchtvochtigheid, maar de lucht waarin onze neus, mond en luchtwegen zijn verbonden, heeft vocht nodig om ons te beschermen en te voorkomen dat we ziek worden.
 • Bacteriën – Verlaagde luchtvochtigheid maakt het gemakkelijker voor virussen en bacteriën om ons te infecteren. De droge lucht voorkomt dat schadelijke stoffen worden verwijderd, waardoor verkoudheid wordt veroorzaakt of verergerd.
 • Stof – Airco’s werken als een luchtreiniger, maar ook als ze worden gereinigd kunnen er stofdeeltjes in de lucht achterblijven. Als deze deeljes in de luchtwegen terechtkomen, kan het ontstekingen veroorzaken en een verkoudheid veroorzaken.

Kortom, de relatie tussen airco’s en verkoudheid is direct. Doordat de luchtvochtigheid afneemt, dezelfde lucht steeds wordt hergebruikt en er stofdeeltjes in de lucht achterblijven, zijn er meer kans op het oplopen van een verkoudheid. Daarom is het belangrijk om de airco regelmatig te reinigen, vochtige lucht inademen en ons luchtwegen te beschermen.

2. Waarom kunnen airco’s je verkouden?

De meest voorkomende reden waarom airco’s je verkouden zou kunnen maken, is dat ze de lucht te koud maken. Als de temperatuur te laag wordt ingesteld, droogt het snot af in je neus, waardoor je kwetsbaarder bent voor infecties. Daarnaast kan de lucht te droog worden door luchtbehandeling of airconditioning, waardoor het gemakkelijker is voor virussen om deels te overleven, vermenigvuldigen en daardoor tot ziekte te leiden.

Verder kan luchtbehandeling skimmels en andere allergenen die je kunnen verkouden bevatten verplaatsen. Als je luchtbehandelingssysteem oud of vuil is, kan het vuil in je slaapkamer, en dus schadelijke stoffen verplaatsen. Dit kan leiden tot een verhoging van het aantal irriterende stoffen in de lucht waardoor je allergisch of verkouden kunt worden.

Tot slot kunnen airco’s je ook verkouden als je allergisch bent voor smeermiddelen of schoonmaakmiddelen. Als je gebruik maakt van een oud of vuil luchtbehandelingssysteem, kan de lucht vrijkomen van giftige dampen van de stoffen die worden gebruikt om het systeem schoon en soepel te houden. Als je er allergisch voor bent, kan dit je luchtwegen irriteren en je verkouden maken.

Let op

 • Installeer een luchtreinigingsapparaat.
 • Verander de filters in je airco regelmatig.
 • Controleer regelmatig of je luchtreinigingssysteem schoon is.

3. Hoe kun je lucht van airco’s verbeteren?

 • Verversing van lucht – Omdat airconditioners meestal worden gebruikt om steeds dezelfde lucht te koelen, kan de luchtkwaliteit achteruit gaan. Als je airco regelmatig ververst met frisse lucht, dan houd je de luchtkwaliteit kwalitatief op peil. Hiervoor kun je een installed systeem gebruiken dat ervoor zorgt dat er frisse lucht naar binnen wordt geblazen.
 • Vervangen van filter – De luchtfilter die in een airco is ingebouwd, helpt om de lucht te filteren. Filters moeten om de zoveel tijd worden vervangen, anders stagneert de circulatie en wordt er minder zuivere lucht gerecycled. Als je je filter met regelmaat vervangt, dan kun je de luchtkwaliteit verbeteren en het helpt om luchtweerstand en stille werking te behouden.
 • Installeren van luchtreinigingssysteem – Er zijn een aantal luchtreinigingssystemen die je kunt installeren die luchtkwaliteit verbeterd. Dit kan voorkomen dat luchtvervuiling, stof, allergenen, schimmels, microorganismen en rook door uw airconditioner circuleren. Hierdoor kun je niet alleen je luchtkwaliteit verbeteren, maar ook gezondheidsklachten voorkomen.

4. Alternatieven voor airco

In de warme zomermaanden of bij binnenactiviteiten is airco vaak een goede optie. Maar voor een aantal situaties leveren airco’s gezondheidsrisico’s en het milieubelastend. Er zijn een aantal alternatieve opties waarmee hetzelfde effect wordt bereikt.

 • Ventilatoren: Ventilatoren maken de lucht in een kamer circuleren en nemen een deel van de warmte uit de ruimte. Voor een effectief resultaat, moet je de luchttoevoer en -uitvoer open laten.
 • Natte handdoeken: Natte handdoeken boven tegenwerken de warme lucht aan. Doeken kunnen worden opgehangen in of buiten de ramen, waardoor een koele luchtstroom wordt bereikt.

Naast deze natuurlijke methoeden is het ook mogelijk om te kiezen voor droogijs. Droogijs wordt veelal gebruikt in speciale drogerijs-emmers. De warme lucht kolkelt en wordt vervangen door koele lucht. Dit proces herhalen, zorgt ervoor dat de kamertemperatuur verlaagt.

5. Conclusie: word je verkouden van airco’s?

Kortom, veel mensen denken dat airconditioning verkoudheid veroorzaakt, maar het is niet bewezen dat dit waar is. Uit recent onderzoek is gebleken dat het volgen van enkele maatregelen u hiertegen kan helpen. Het is dus belangrijk om maatregelen te nemen om zich te beschermen tegen de gevolgen van airconditioning:

 • Zorg ervoor dat je open ruimtes luchtig en goed geventileerd houdt.
 • Laat geen warme lucht achter in de kamer.
 • Voeg luchtbevochtigers toe aan je airconditioner om een optimale luchtvochtigheid te behouden.
 • Plaats de airconditioner zo dat luchtstromen geoptimaliseerd worden.

Ook is het belangrijk om gezond te leven en regelmatig te bewegen. Dat betekent dat het eten van gezond voedsel en het drinken van genoeg water ook erg belangrijk zijn. Dit helpt om je immuunsysteem te versterken en je kans op verkoudheid te verkleinen. Daarnaast is het ook belangrijk om je omgeving schoon te houden, inclusief luchtbevochtigers, humidificators, enz. Als je deze tips volgt, is de kans dat je verkoud wordt verminderd en kun je je gemakkelijker voelen.

In conclusie valt er te zeggen dat er geen wetenschappelijk bewijs is dat airconditioning direct verkoudheid veroorzaakt. Desalniettemin kan het zijn dat je verkoud wordt van sterk veranderde, koude lucht. Reden hiervoor kan zijn dat het koude klimaat de luchtwegen verstrakt, waardoor je gevoelig voor kou bent. Daarom is het verstandig om, vooral als je gevoelig bent voor infecties, het verblijven in ruimtes met airconditioning tot een minimum te beperken.

Rate this post

Door admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *