Vitamine A speelt een cruciale rol in verschillende essentiële functies in ons lichaam, waaronder het ondersteunen van goed zicht, het bevorderen van de immuunfunctie, en het onderhouden van gezonde huid. Daarnaast is het van vitaal belang voor de groei en ontwikkeling. In dit artikel duiken we dieper in de wereld van vitamine A, inclusief welke groente en fruit rijk zijn aan deze belangrijke voedingsstof en de dierlijke bronnen die de meeste A bevatten, compleet met cijfers om een duidelijker beeld te geven.

Groenten rijk aan vitamine A

veel vitamine a in Wortels boerenkool en groenten

Wortelgroenten zijn een uitstekende bron van vitamine A, met wortels aan de leiding. Wist je dat 100 gram wortels ongeveer 835 microgram vitamine A biedt? Dit overtreft ruimschoots de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid voor volwassenen, die ongeveer 900 microgram (voor mannen) en 700 microgram (voor vrouwen) bedraagt. Zoete aardappelen zijn een andere krachtige bron, met ongeveer 709 microgram per 100 gram. Deze groenten zijn niet alleen hoog in vitamine A, maar ook rijk aan andere vitamines en mineralen.

Toppers zijn:

 • Wortels (835 µg)
 • Zoete aardappels (709 µg)
 • Boerenkool (681 µg)

Fruit rijk aan vitamine A

veel vitamine a in Cantaloupe en perzik en fruit

Mango’s en cantaloupe (netmeloen) zijn fruitsoorten die verrassend rijk zijn aan vitamine A. Een portie van 100 gram mango biedt ongeveer 54 microgram vitamine A. Cantaloupe biedt ongeveer 169 microgram per 100 gram, wat bijdraagt aan de dagelijkse behoefte aan deze essentiële vitamine. Deze vruchten zijn niet alleen goed voor je vitamine A-inname, maar ook voor het verkrijgen van een boost aan vitamine C.

Toppers zijn:

 1. Cantaloupe (169 µg)
 2. Abrikozen (96 µg)
 3. Mango (54 µg)

Dierlijke bronnen rijk aan vitamine A

dierlijke producten die veel vitamine A bevatten

Naast de bekende plantaardige bronnen van vitamine A, zoals wortels en zoete aardappelen, zijn er ook diverse dierlijke voedingsmiddelen die significant bijdragen aan de inname van deze essentiële voedingsstof. Vitamine A in dierlijke producten bevindt zich voornamelijk in de vorm van retinol, een actieve vorm van vitamine A die direct door het lichaam kan worden gebruikt. Hieronder bespreken we enkele van de rijkste dierlijke bronnen van vitamine A.

Lever is veruit een van de rijkste bronnen van vitamine A. Dit geldt voor lever van verschillende dieren, waaronder kip, rund, en varken. Runderlever bevat bijvoorbeeld tot 9450 microgram vitamine A per 100 gram, waardoor het een uiterst geconcentreerde bron van deze voedingsstof is. Lever bevat tevens andere belangrijke voedingsstoffen zoals ijzer, eiwitten, en B-vitamines.

Visleverolie: Vooral de olie van de lever van vissoorten zoals de kabeljauw staat bekend om zijn hoge gehalte aan vitamine A. Visleverolie kan tot 30.000 microgram vitamine A per 100 gram bevatten. Naast vitamine A bevat visleverolie ook hoge hoeveelheden omega-3 vetzuren en vitamine D, wat het een waardevolle toevoeging maakt aan een gezond dieet.

Vette Vis: Vette vissoorten zoals zalm, makreel, en haring zijn niet alleen goede bronnen van omega-3 vetzuren, maar bevatten ook aanzienlijke hoeveelheden vitamine A. Een portie zalm kan bijvoorbeeld ongeveer 149 microgram vitamine A leveren.

Zuivelproducten: Zuivelproducten zoals melk, kaas, en boter bevatten vitamine A, vooral wanneer ze volvet zijn. Hoewel de hoeveelheden lager zijn in vergelijking met lever en visleverolie, dragen ze bij aan de dagelijkse inname van vitamine A. Een glas volle melk kan ongeveer 60 microgram vitamine A bevatten.

Eieren: Eieren zijn een goede bron van vitamine A, met name de dooier bevat deze vitamine. Een groot ei biedt ongeveer 140 microgram vitamine A, naast andere essentiële voedingsstoffen zoals eiwitten, vetten, en vitamine D.

Het belang van vitamine A

waarom vitamine a belangrijk is voor het lichaam

Vitamine A is essentieel voor meerdere lichaamsfuncties, waaronder het behoud van gezonde visie, vooral in lage lichtomstandigheden. Het ondersteunt ook de immuunfunctie, wat cruciaal is voor het bestrijden van infecties. Bovendien speelt vitamine A een rol in de gezondheid van de huid en slijmvliezen, waardoor het lichaam barrières tegen bacteriën en virussen kan handhaven.

Hoe krijg je genoeg vitamine A binnen?

hoe kom je aan veel vitamine A

Het toevoegen van bovenstaande groenten en fruit aan je dagelijkse dieet kan je helpen om de aanbevolen hoeveelheid vitamine A te bereiken. Overweeg om creatief te zijn in de keuken door gerechten en snacks te bereiden die rijk zijn aan deze voedingsstoffen. Denk aan wortelsnacks, zoete aardappelfrietjes, mangosmoothies of salades met cantaloupe. Door gevarieerd te eten, zorg je ervoor dat je niet alleen genoeg vitamine A binnenkrijgt, maar ook andere essentiële voedingsstoffen.

Tabel van voedingsmiddelen waar de meeste vitamine A in zit

Voedingsmiddel Hoeveelheid Vitamine A (microgram per 100 gram)
Visleverolie 30.000
Lever (rund) 9.450
Pompoen 851
Wortels 835
Boerenkool 681
Zoete aardappelen 709
Spinazie 469
Cantaloupe (Netmeloen) 169
Paprika (rood) 157
Abrikozen 96
Broccoli 77
Zalm 149
Volle melk 60
Ei (groot) 140
Mango’s 54
Watermeloen 28

Onbewezen Voordelen van Vitamine A

Hoewel vitamine A bekend staat om zijn cruciale rol in visuele gezondheid, immuunsysteemfunctie en huidgezondheid, zijn er aanvullende potentiële voordelen die onderzoekers hebben onderzocht. Het is belangrijk te benadrukken dat deze mogelijke voordelen nog verder wetenschappelijk onderzoek vereisen voordat ze als definitief bewezen kunnen worden beschouwd.

 1. Ondersteuning van het Immuunsysteem: Voorbij de goed onderzochte effecten op het immuunsysteem, suggereren sommige studies dat vitamine A nog verdergaande immuunversterkende eigenschappen kan hebben, vooral in de context van specifieke infectieziekten.
 2. Huidgezondheid: Naast de bekende voordelen voor de huid, zoals het bevorderen van de groei en herstel van huidcellen, onderzoeken sommige studies de mogelijkheid dat vitamine A bijdraagt aan de behandeling van bepaalde huidaandoeningen zoals acne en psoriasis.
 3. Vermindering van het Risico op Bepaalde Kankers: Er is onderzoek dat wijst op een verband tussen inname van vitamine A en een verminderd risico op bepaalde soorten kanker, zoals long- en borstkanker. Deze bevindingen zijn echter preliminair en vereisen meer diepgaand onderzoek.
 4. Gezondheid van het Oog: Buiten de bekende voordelen voor het nachtzicht en de preventie van leeftijdsgebonden maculadegeneratie, wordt er ook onderzoek gedaan naar de rol van vitamine A in de preventie van andere oogaandoeningen.
 5. Reproductieve Gezondheid: Vitamine A speelt een belangrijke rol in de reproductieve gezondheid van zowel mannen als vrouwen, maar er wordt nog onderzoek gedaan naar hoe supplementatie de vruchtbaarheid en de gezondheid tijdens de zwangerschap kan beïnvloeden.

Het is cruciaal om te benadrukken dat, hoewel deze potentiële voordelen hoopvol zijn, ze onderbouwd moeten worden met meer uitgebreide wetenschappelijke studies voordat ze als vaststaande feiten kunnen worden aangenomen. Voedingssupplementen met hoge doses vitamine A kunnen bijwerkingen hebben, vooral als ze in grote hoeveelheden worden ingenomen, wat kan leiden tot vitamine A-toxiciteit. Daarom is het belangrijk om voorzichtig te zijn met het gebruik van supplementen en altijd te overleggen met een gezondheidsprofessional voordat je wijzigingen aanbrengt in je supplementeninname.

5/5 - (4 stemmen)

Door admin