1 op de 7 in Europa geregistreerde nieuwe auto's is elektrisch

Volgens de laatste cijfers van de Europese Commissie ziet het toenemend aantal elektrische auto’s het licht in Europa. 1 op de 7 nieuwe auto’s die in Europa geregistreerd zijn, is elektrisch. De stijging van elektrische auto’s is een duidelijk teken dat de markt aan het verschuiven is naar duurzame voertuigen.
1 op de 7 in Europa geregistreerde nieuwe auto's is elektrisch

1. Ofwel 14% van de nieuw geregistreerde auto’s in Europa zijn elektrisch

In 2019 werden er in totaal 15,6 miljoen nieuwe auto’s geregistreerd in Europa. Van deze 15,6 miljoen auto’s waren er 2,2 miljoen elektrisch. Dit is 14% van alle nieuwe registraties.

Elektrische voertuigen hebben de afgelopen jaren een grote stijging gezien op de Europese markt. Er wordt gedacht dat de toenemende populariteit van elektrische auto’s komt door een aantal veranderingen in beleid en technologie.

 • Beschikbaarheid – Tegenwoordig is er een groot assortiment elektrische auto’s beschikbaar voor kopers. Kopers kunnen kiezen om plug-in hybrides, volledig elektrische voertuigen of auto’s met brandstofcel te kopen.
 • Subsidies – veel Europese regeringen bieden verschillende subsidies voor het kopen van elektrische auto’s, waaronder belastingvoordelen, kortingen en geldelijke subside om elektrische voertuigen betaalbaarder te maken.
 • Verbeterde technologie – verbeterde batterij- en oplaadtechnologie heeft geholpen elektrische auto’s meer prestaties te geven en een groter rijbereik hebben. Dit heeft geholpen bij het verhogen van hun populariteit.

Het cijfer laat zien dat steeds meer mensen bewust kiezen voor een elektrische auto. Dit is een teken dat de toekomst van de auto duurzamer is dan ooit tevoren.

2. Een toename in het aanbod van elektrische auto’s

De interesse in elektrisch rijden neemt toe waardoor de vraag naar elektrische auto het laatste jaar ook is gestegen. Als gevolg hiervan hebben veel fabrikanten het aanbod van hun voertuigen uitgebreid met een assortiment aan verschillende elektrische auto’s:

 • Renault zoals de Zoe
 • Nissan met de Leaf
 • BMW heeft de i3
 • Volkswagen biedt de e-Golf aan
 • Tot slot heeft Audi de e-tron beschikbaar

Veel van deze nieuwe elektrische voertuigen hebben voordelen die aantrekkelijk voor kopers zijn. Zo zijn de meeste volledig elektrische auto’s minder belastend voor het milieu en genieten ze van lagere stookkosten. Ook bieden sommige steden fiscale voordelen voor elektrische auto’s waardoor kopers kunnen besparen. Bovendien zijn er tegenwoordig meer en meer oplaadpunten beschikbaar in vergelijking met het verleden.

Het vers breed aanbod aan elektrische auto’s maakt het voor consumenten ook makkelijker om een model te vinden dat bij de wensen van de koper past. Er zijn al veel grote automerken die hun eigen elektrische auto’s aanbieden en de komende jaren zal dit aantal waarschijnlijk alleen maar toenemen.

3. Verbeteringen in infrastructuur en productondersteuning voor elektrische auto’s

Verbeteringen in de infrastructuur

 • Elektrische laadpunten in openbare en semi-openbare ruimten kunnen mensen helpen met gemakkelijker laden van hun elektrische auto’s.
 • Het aantal openbare laadpunten moet op sommige plaatsen worden uitgebreid, zodat meer gebruikers hun voertuigen kunnen opladen.
 • Regeringen van verschillende landen moeten subsidies verstrekken om laadinfrastructuur op te zetten en de apparatuur die daar is aangesloten te verbeteren.

Productondersteuning

 • Regelmatig onderhoud van elektrische voertuigen is van cruciaal belang. Daarom moeten er meer professionele technici en werkplaatsfaciliteiten zijn.
 • Verbeterde service- en garantieverstrekking voor elektrische voertuigen is ook noodzakelijk, vooral op het gebied van spare parts en after-sales service.
 • Belastingkortingen, subsidies en verzekeringen mogen niet worden vergeten. Dit zou de kopers van elektrische voertuigen helpen hun investeringen terug te verdienen.

Gepersonaliseerde oplossingen

 • Fabrikanten moeten hun service- en productenkennis gebruiken om gepersonaliseerde ondersteuningsoplossingen aan te bieden.
 • Gecentraliseerde apps kunnen worden gebruikt om de besturingssystemen te verbeteren en informatie te verzamelen over de prestaties van elektrische voertuigen.
 • Verbeterde navigatie, routeplanning en navigatie-apps maken het gemakkelijker voor elektrische auto’s om het beste uit hun batterijprestaties te halen.

4. Electriciteit wordt voornamelijk verkregen uit hernieuwbare bronnen

Het meeste van de elektriciteit die wereldwijd wordt geproduceerd, wordt tegenwoordig verkregen uit hernieuwbare bronnen. Windenergie, zonne-energie, waterkracht, biogas, geothermische warmte, golfenergie en getijdenenergie spelen hierbij een belangrijke rol. Elke bron heeft unieke eigenschappen en voordelen wat betreft de operationele flexibiliteit, schoonheid en voordelen.

Windenergie is de meest voorkomende elektriciteitsbron. Het wordt geproduceerd door de windmolens die je vaak op heldere dagen in bossen of op velden om windparken te zien zijn. In veel landen zijn deze molens gebruikt voor stroomopwekking al duizenden jaren. Alleen al in Europa wordt nu bijna twee keer zoveel elektriciteit geproduceerd uit windenergie als uit alle andere hernieuwbare bronnen samen.

Naast windenergie is ook zonne-energie een belangrijke bron van elektriciteit. Zonnepanelen converteren lichtenergie in elektriciteit. Zonnepanelen worden steeds populairder, vooral in landen die veel zonlicht hebben, zoals Spanje, Italië en Zuid-Afrika. De panelen kunnen ook worden gebruikt voor residentiële of commerciële doeleinden. Een andere prominente en steeds meer gebruikte hernieuwbare bron van energie is waterkracht. Dit wordt gedaan door grote turbines in rivieren te plaatsen waar de stroom ervan wordt omgezet in mechanische energie die wordt gebruikt om elektrische energie te produceren.

5. Verminderen van het stedelijk CO2-uitstoot door gebruik van elektrische auto’s

Elektrische voertuigen zijn een krachtige manier om de stedelijke CO2-uitstoot te verminderen. Het gebruik van elektrische voertuigen vervangt fossiele brandstoffen en zorgt ervoor dat de luchtmassa veel schoner is. Daarnaast hebben elektrische voertuigen een lagere CO2-uitstoot, waardoor ze een ernstig bijdrage leveren aan het verminderen van de koolstofvoetafdruk.

Er zijn verschillende manieren waarop elektrische auto’s bijdragen aan het verminderen van de stedelijke CO2-uitstoot. Een van de manieren is door het verminderen van de automobilistische vervuiling. Elektrische auto’s hebben geen uitlaatgassen zoals benzine of diesel en produceren geen schadelijke stoffen zoals monoxide, ozon of fijnstof die andere voertuigen produceren. Ook zijn ze stil, waardoor ze minder geluidsoverlast veroorzaken.

Ten tweede zijn elektrische voertuigen energie-efficiënter dan hun verbrandingsmotorrijtuige tegenhangers. Ze hebben meer vermogen, nul CO2-uitstoot, lagere energiekosten en in sommige gevallen een lager energieverbruik. Uiteindelijk betekent dit dat je efficiënter je bestemming kunt bereiken terwijl je minder energie verbruikt.

Ten slotte zijn er een aantal voordelen voor het milieu als je elektrische voertuigen zou gebruiken in plaats van fossiele brandstoffen. Uiteindelijk helpen ze bij het verminderen van vervuiling, smog, uitstoot en de koolstofuitstoot. Ze helpen ook bij het behoud van de natuurlijke hulpbronnen, de biodiversiteit en het herstel van het milieu. Hiermee bieden ze een duurzame, langetermijnoplossing voor het verminderen van CO2-emissies.

 • Elektrische voertuigen vervangen fossiele brandstoffen en creëren minder luchtvervuiling
 • Ze zijn energie-efficiënter en produceren minder CO2-uitstoot
 • Ze bieden een duurzame oplossing om CO2-emmissie te verminderen

Met meer dan 1 miljoen elektrische auto’s in Europa, is elektrisch rijden een steeds meer gemeengoed. De groeiende vraag voor elektrische auto’s biedt een flinke stimulans voor de ontwikkeling van de technologie, waardoor betere prestaties, flexibiliteit en betere prestaties kunnen worden verwacht. Hoewel er nog enkele hindernissen aanwezig zijn in de weg naar een volledig elektrisch voertuigpark, staat vast dat de toekomst van Europa is gericht op milieuvriendelijk, duurzaam en elektrisch vervoer.

Rate this post

Door admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *